About Me

My photo
"satu kehidupan itu mempunyai banyak corak, pelbagai bentuk,dam macam2 jenis" -itu lah hidup-

Monday, May 29, 2017

Kisah Aku dan Dia (Majlis Pertunangan Intan πŸ’œ Mu'ti

Haii.. Assalamualaikum..

Alhamdulillah.. Entry lepas intan cerita pasal persiapan majlis kan..
Hmm.. Well Alhamdulillah.. Dah setel 1 part..

Finally.. Rombongan meminang tuk kau Tannn..😨😱😱 Omg...😍😍 Yeahh.. Ade jgk org yg dtg masuk meminang.. Haha..

Assalamualaikum Tn Rumah.. Kami datang membawa hajat besar!!
( yess..yess.. Ketawa kecil.. Hihihi) - miangg kau Tann!!  πŸ˜’πŸ˜’
(Mohon sesape lempang aku sekarang) hehehe

Hahaha.. Waalaikumussalam.. Kami sambut dgn penuh gembira hajat tuan..

Ohh begituuu.. Haha.. Oke.. Poyo jee.. Hahaha..

Okeyh.. Sambung balik.. Tanggal 31 April 2017, jam 11.00 pg.. Rombongan lelaki dah sampai..
Kelam kabut jgk laa nak siap.. Campur nerbersss lagi.. Sukaa lagi.. Tambah cinta lagi sayang pada jejaka "si baju merah" .. Hehe..


Cantik memanjat pohon ara
Nampaknya cantik berseri laman
Besar hajat kami tidak terkira
Hendak memetik bunga di taman

Bukan kacang sebarang kacang,
Kacang melilit kayu jati,
Bukan datang sebarang datang,
Datang mengikat jantung hati


πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸ˜πŸŒΈπŸŒΌπŸŒ»πŸŒΌπŸŒΉπŸŒΊπŸ‘πŸ‘
Haaa tu bungaa.. Hehehe..

Mehh kite balas pantun diee..

Tercucuk mata kelam sepetang,
Menyandang raga ada durian;
Pucuk dicita, ulam mendatang,
Bertandang juga teruna impian.

Tadah air curahan timba,
Bubuh ramuan dengan bancuhan;
Sudah ditakdir akan terjumpa,
Jodoh pertemuan ditangan Tuhan,

Sesi perbincangan.. 
(Xde pantun ponn.. Over je tuu.. Exciteedddddd.. πŸ’œπŸ˜)

So.. Actually, semua nya berjalan lancar.. Xde pantun.. Xde kata bembuka penutup.. Hehehe.. Alhamdulillah.. Kedua2 pihak bekerjasama.. Melancarkan majlis aku n mukti.. Yayyy... Sekejap jee bincang nyee.. Lain kitorg yg bincang nnt.. Hehehe.. Alhamdulillah.. Lima menet duduk, diorg panggil aku klua bilik.. Untuk apa?? πŸ˜±πŸ˜±πŸ˜„πŸ˜„
Over la kau.. Sudah gerharu cendana pula, sudah tahu bertanya pula.. πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ’œπŸ’œ


Yay... Aku dah dipinang orang.. Dah diikat janji untuk berkahwin.. Rasa nak menangis terharu.. Sebab si baju merah tunaikan janji die.. Die tak sembang kosong.. Terima kasih abg.. Syg abg.. πŸ˜˜πŸ’œπŸ˜


Alhamdulillah.. Unik kan perjalanan jodoh aku?? 
Nampak terdesak.. Tp takk.. Cuma nak confirmkan je.. 
Betul ke die serious?? 
Benarkah die buat apa yg dikatakan?? 
Sebab dah terlalu ramai menipu..sehingga hati ini sebu.. 
Terlalu banyak anasir yg mengganggu sehinggakan susah untuk mempercayai seseorang itu.. 

Kepada En Tunang.. 
Terima kasih Abang.. Kerana menunaikan janji abg.. 
Terima kasih sudi menerima segala buruk baik syg..
Terima kasih kerana memberi kasih syg, kebahagiaan, dan senyuman manis.. (Jiwa weyhh senyum sorg2)

I love you.. Saranghae.. πŸ’œπŸ˜˜πŸ˜πŸ˜
Okey.. Lets counting our big day from now.. 
( tak payah sweet sgt intan, kursus kawen tu pegi dulu.. List down semua untuk majlis nnt.. ) 

But seriously i'm happy.. And now, i have reason to smile everyday.. It because of you.. Thanks.. 
Berakhir sudah, pencarian cinta ku.. Diri ini tak lagi sepi sebab hati sudah ada yg miliki.. 

Seorg yg ingin disayangi, 
Intan-ieyda 








Wednesday, April 12, 2017

Kisah aku dan dia.. Ep3

Assalamualaikum..
Hai.. Update utk kisah aku dan dia.. Alhamdulillah.. Good prosessing.. Makin rapat.. Sebab apa?? Aku nak tunang dah weyhhh.. Yayyy.. Wehoo..
So, skrg ni tgh ber bizian buat hantaran.. Muhehehe..
Aku masih xpercaya.. Sape2 leh tolong lempang aku x.. Haha.. 
Sebab payah sgt nak percaya ni.. Ade jgk org yg sanggup nk hidup ngn aku.. Kah3.. 
Well intan.. Be a good gurl kay.. Hahha.. Dada berdupdap..
Ni baru betul koboi..  Kenal ko main redahh.. Pastu tunang ni pon.. Main pick tarikh taw..
Konon nk bincang tarikh wat formal bagai.. Chaittt.. Wasap je haaa..
"Abg, kite tunang 1 mei.. Oke x,? "
"Syg, kakngah mtak 30apr.. Boleh?? "
Tgok tuu.. Main amik je kan tarikh2 ni..
Bermula la hidup aku kucar kacir nk siapkan hantaran tunang...
Intan.. Chaiyookk.. Hahaha..

Thursday, January 12, 2017

Episode 2.. Kisah aku 2017

Huii.. Hehehe... Haaaa..

Assalamualaikum semuaa.. Hahahaha.. Aritu aku ade cite kaann.. Pasal SibajuMerah.. Hahaha.. Ni kesah sambungan die.. Hik3.😘😊😜

Oke..sampai mana tadi?? Ohh.. Jumpa parents.. Terngiang2 kata2 diaa.. Klu tak percaya datang rumahh.. Waaahh.. First time ade org ajak dtg uma bertanya pasal die.. Hehe.. Oke.. Minah berjubah kelabu ni punn tebalkan mukaa..

Dia kol.. Then tanya, "Awak betul ke nk jumpa mak ayh saya ni?? Masuk laa.. "

Time tuu... Jantung, hati dan otak da tak bekerjasama.. Masing2 gadoo..hahaha.. Hati kata PERGI LA INTAN, BARU KO BOLEH PERCAYA DIE JUJUR @ TAKK..
Jantung cakap, PENATLA DEGUP LAJU GILOO.. PERGI @ TAKK, JGN BUAT AKU PENAT LEHH TAKK??
Otak berkata, TAK PAYAH LA PERGI, WAT MALU JEE.. KANG APE PARENTS DIE PIKIR.. ADUIIIHHH...

Namun, badan ni bergerak sendiri.. Seolah2 digerakkan sendiri oleh kehendakNya..

Hati ini milik Allah..
Allah permudahkan urusan aku.. So, aku ikut kata hati.. Aku disambut senyuman manis oleh mak dia.. Assalamualaikum makcik.. 😊

Hehehe.. Yess da jumpe mak die.. Sbnarnye saya nk jadik menantu makcik.. Hik3.. Oppss.. Hahaha.. Dalam hati jee..

Borak2 ngn mak dia... Ngn ayah dia.. Hehe.. Oke laa.. Tp ni first time aku wat keje gilaa..
Nak kompem kan sgt kan..
"Makcik, intan nak tny, Mu'ti ni bujang lagi ke? Just nk kompem kan je.."

Mak die jawab, "mu'ti kami ni bujang lagi"..

Hameekk ko intan.. Puas hati?? Hahahaha..
Tersenyum sendiri.. Hik3..

Family die baikk.. Alhamdulillah.. Aku buat pilihan yg betul.. In shaa Allah..

Aku suka suasana family dia.. Ayah dia garang.. Atut ittew taw.. Tp penyayang... Hehehe..

Dah first step kitorg melangkah.. Lepas tu ape?? Jumpe parents aku la plakk.. Hahaha..

So, jumpe ibu n ayh xde la special sgt.. Tapi ayah n ibu layan die cukup istimewa.. Almaklum lahh.. Nk dpt menantu konon nya.. 

Hehehe.. Ibu n ayh pon tny jgk macam2.. Die?? Jawab je laa..hahaha.. Satu tanya satu jwab.. Hehehe....

Alhamdulillah..  31hb.. I'm in relationship with him.. Hahahahaha.. Adoii...

Dah ade pasangan ni.. 360° hidup aku berubah... Dulu malas2 skrg rajin dah sket.. Hehe.. Solat, Alhamdulillahh.. Masih sama.. Hahaha.. Diri pun terasa dilindungi, disayangi..

Berbeza sgt.. Dulu bujang.. Tp b4 ni try to having somebody😜.. Tp TAK SEINDAH DIA.😍😘

Well that my full story about him..
Nampak kelihatan terdesak, tapi sebenarnya tak de la terdesak mana.. Aku cuma perlukan seseorg.. Yg nak tampung hati yg lemah nih..

Sebenarnya, boleh je hidup sendiri..tanpa mencari.. Hanya menanti jodoh.. Tetapi.. Sekurang2nya kita mencuba yg terbaik..
Mungkin akan ada lubang2 kecil yg bocor.. Tp apa guna berdua klu tidak berusaha untuk menampalnya...

In shaa Allah.. Perancangan tu dah ada.. Tp xtahu bilaa.. Follow the flow.. Kite tgk je lah nnt..

Akhir kata,

Awak yg bernama Abdul Mu'ti, sy syg awk..
Terima kasih sudi hadir dlm hidup ini..
Terima kasih bersabar dgn kerenah saya..
Terima kasih sudi menerima diri ini dgn ikhlas.
Jujur sy katakan, bersama dgn awk, sy selesa, sy tenang, dan dapat muhasabah diri..

Setiap orang ada buruk baiknya..
In shaa Allah, kekurangan diri awak sy akan cover.. N kekurangan diri sy awk cover..

Pasangkan niat kerana Allah.. In shaa Allah..
Semoga hubungan ini yg baru disiram dgn setia dan kejujuran, akan menjadi pokok yg teguh... Kita doa sama2 yea..

Aminnn.. In shaa Allah....

Tuesday, January 10, 2017

Pembuka 2017

Bismillahirahmanirrahim..

Assalamualaikum semuaa.. Cewahh.. Mcm ade je org baca.. Hahaha..

Oke lets start for the first Jan 2017...

Aku da stat berbunga bunga.. Hehe..
Kenapa?? Alhamdulillahh.. Aku da jumpa somebody.. Setelah meredah hutan, 🐆 gua,🐒 lautan, 🐳🌊🐋🐟 naik kete, 🚗✈⛵naik kapal terbang ... Last n finally.. I found him.. 🎊🎉 In shaa Allah.. He's the one..

Okehh.. Cite die agak keterlaluan.. Hahaha.. Ibarat perigi mencari timba..
Korang byangkan perigiselama ni stayy jee.. Sekarang ni dah ada kaki.. 😨😨😨😨😱😱

Hahahaha..

Post yang lepas2 dulu.. Banyak aku cite pasal jodoh.. Jodohh.. Haha.. Well, Allah itu maha mendengar.. Sekurang2 nya aku mencari.. N mencubaa jd yg terbaik.. In shaa Allah.. Usaha tu penting... Dah dapat, jaga.. N tawakal.. Allah tak kejam..
Alhamdulillah.. Habis part tazkirah.. Hihi..

Aku nk cite.. Cara aku kenal.. Aku knal ngn die by tenet.. Tenet..tenet..tenet..tenenenett.. Tenenenet... Ehh.. Jam loceng plakk..haha.. Ok sambung.. Aku sambut salam hai dari dia..🙌🙌🙋 Hai Si baju merah.. Time tu gmbr aku pun bju merah.. Haha..😂 Bermula lah kesengalan intan rohaidaa.. Tuu diaaaa... 😇😳hehehe..

Pastu kenal2.. Standard la klu bru kenal.. Tny macam dalam biodata dulu2.. 📒📓📝
Hehehe.. Hastag #terkenangzamandulu.. Haha..

Tanya2 mcm2..sampai la tanya soal hati.. Masuk bab ni.. Aku jadi serius.. Aku ckp kt SiBajuMerah.. " awk nak kenal n kawan ngn saya.. Jmpe parents saya dulu" hehe..
Tapi sebenarnya, aku tak percaya pon die tu bujang ataw takk.. Haha.. Sbb da byk kli kene tipu.. Konon kate bujang.. Rupa da kawen.. Tak senonoh betul.. Haha.. 😒😒😟

Nak jadi kan cerita.. Die cakap.. "Okey.. Klu awk xpercaya.. Dtg umah sy.. Tny ngn parents sy.. Sy bujang @ takk.."
Terkejut jgkk.. Tp okai aku buat.. Hahahaha.. 🙌😜😍😳😇😇

Tapi... Tapi.. Sebelum semua tu terjadi, kitorg set time... Untuk jmpa dulu.. Tgok dulu.. Berkenan atau tak.. Sudi ke tidakk..
Konon die kataa aku lari.. Hahaha.. Kemon laaa... Aku ni profesional laa.. Xmain laa lari2.. Penat.. Hahaha..😅😁

Alhamdulillah.. Badan cukup sifat.. Tangan kaki suma adaa.. Hok tuu pass.. Next.. Tgk cara die bercakap.. Eiiii.. Pemaluu rupanya.. Hehe.. Lagi aku suka.. Hahaha.. Pandang tunduk3... Hahaha.. Comel je...
Hehehe.. Oke boleh terima.. Hehe..

Aku ckp " so, sy tak lari kann??😊"
Dia membalas " mmg laa.. Awk lapar.. Makan la dulu..tu yg tak lari 😄😅"
Chaitt.. Not bad aahhh... Hahahaha.. Tp klaka.. Hehehe..

Lepass 1st step our introduction.. Kenal, jumpa... Lepas tu apa?? Aipppp.. Belomm in-relationship lagi., next step... Jumpa Parents..

Macam ne tuu?? Hahaha..

Tuesday, August 2, 2016

Surat Buat Aleeya iii

Salam Mesra Anak Ibu

NurZaraAleeya,

Hai sayang.. awk dah tiga tahun dah..

Alhamdulillah, semakin membesar semakin mengenali Ibu angkat awk..

Well, Aleeya membesar dgn penuh kasih sayang kan....

Banyak plak mulut.. potpet2.. hahaha.. Umie pon xleh kasi chan nk beborak tu ngn ibu intan.. kiki.. mmg kiut laa.. Alhamdulillah, memberikan ibu merasai mempunyai ank, walaupun sekadar anak angkat..

Ibu syg aleeya.. harap awk membesar dengan sihat.. tak sabar tengok awk sekolah plak

hehehe... jgn lupa jaga diri baik2 yea..

Ibu off dulu.. banyak kerja nak kene buat..

mcm biasa, ibu doakan ibu yea,, nk kawen.. hahahhaha.. gatai crik ayh kaann...

hoho..

salam sayang buat Aleeya,

Ibu intan_ieyda89


Sunday, July 10, 2016

BAHAGIA

Hari ini, 10/7/2016

satu perkara yang membahagiakan aku?? aku dapat semula orang2 yang aku sayang.. Aku grab semua..

Kelihatannya agak rakus, tapi aku dapat.. yesss... 

Sebelum ni, mereka pergi kerana dia.. namun setelah dia pergi, mereka hadir kembali..

Well, kisah aku belum berakhir.. ia baru bermula.. 

Selamat datang Intan.. selamat masuk ke dunia yang penuh onak duri.. yang penuh drama, dan penuh dengan kepura-puraan..

Nasihatkan diri aku sendiri, berhati2 dengan semua orang.. Tak semua suka melihat kita senang.. 
Namun tak semua juga suka melihat kita susah.. pandai pilih kawan yang betul ikhlas..

Teman?? Cukuplah.. 

Terasa dipermainkan.. andai benar jujur, rasa nya tidak terbentuk kasih sayang pengharapan.. 
Cuma terbina kasih sayang sahabat.. mungkin aku salah, mungkin dia salah..
Hanya Allah yang tahu.. biarlah.. perancangan Allah lagi hebat.. Aku pasrah..

Hari Raya... 

Alhamdulillah.. 27thun... masih menyambut raya.. dan mampu memberi kanak2 duit raya.. tak terduga, namun rezeki itu milik Allah.. Alhamdulillah... 

Raya- raya jugakkk...kerja masih terbayang,,, huhu.. nak tak nak, kene on kan mood kerja.. 

well nnt hupdate lagi.. kite lanjee gmbar raya kita sekeping yeaa... 









salam raya, salam ikhlas,

Intan@ieyda 2016


Surat buat Aleeya (2)

Assalamualaikum syg..

hai.. Alhamdulillah.. kamu semakin membersar.. dah setahun jew.. Alhamdulillah.. ibu dapat melihat aleeya membesar.. jarang berjumpa, namun, byk perkembangan yang ibu dgr dari umi awk.. 

keletah awk selalu buat ibu rindu nk jumpe,, ada sekali tu, awak anta voice note kat ibu.. gile cumil.. hehehe..atototo tiyapaakk.. hadui.. xtahan gelak..

semoga aleeya happy selalu k.. ibu kt sini, sentiasa doakan yang terbaik.. 
semoga membersar dengan baik, dan bijak... 

ingat! 
jgn melawan ckp umi n abi.. sayangi mereka k.. dgr cakap..

walaupun kita jarang jumpa, ibu harap, aleeya akan kenal ibu.. 

ibu selalu rindu kamu...

#muahh ciked

Ibu intan_ieyda2015