About Me

My photo
"satu kehidupan itu mempunyai banyak corak, pelbagai bentuk,dam macam2 jenis" -itu lah hidup-

Thursday, January 12, 2017

Episode 2.. Kisah aku 2017

Huii.. Hehehe... Haaaa..

Assalamualaikum semuaa.. Hahahaha.. Aritu aku ade cite kaann.. Pasal SibajuMerah.. Hahaha.. Ni kesah sambungan die.. Hik3.😘😊😜

Oke..sampai mana tadi?? Ohh.. Jumpa parents.. Terngiang2 kata2 diaa.. Klu tak percaya datang rumahh.. Waaahh.. First time ade org ajak dtg uma bertanya pasal die.. Hehe.. Oke.. Minah berjubah kelabu ni punn tebalkan mukaa..

Dia kol.. Then tanya, "Awak betul ke nk jumpa mak ayh saya ni?? Masuk laa.. "

Time tuu... Jantung, hati dan otak da tak bekerjasama.. Masing2 gadoo..hahaha.. Hati kata PERGI LA INTAN, BARU KO BOLEH PERCAYA DIE JUJUR @ TAKK..
Jantung cakap, PENATLA DEGUP LAJU GILOO.. PERGI @ TAKK, JGN BUAT AKU PENAT LEHH TAKK??
Otak berkata, TAK PAYAH LA PERGI, WAT MALU JEE.. KANG APE PARENTS DIE PIKIR.. ADUIIIHHH...

Namun, badan ni bergerak sendiri.. Seolah2 digerakkan sendiri oleh kehendakNya..

Hati ini milik Allah..
Allah permudahkan urusan aku.. So, aku ikut kata hati.. Aku disambut senyuman manis oleh mak dia.. Assalamualaikum makcik.. 😊

Hehehe.. Yess da jumpe mak die.. Sbnarnye saya nk jadik menantu makcik.. Hik3.. Oppss.. Hahaha.. Dalam hati jee..

Borak2 ngn mak dia... Ngn ayah dia.. Hehe.. Oke laa.. Tp ni first time aku wat keje gilaa..
Nak kompem kan sgt kan..
"Makcik, intan nak tny, Mu'ti ni bujang lagi ke? Just nk kompem kan je.."

Mak die jawab, "mu'ti kami ni bujang lagi"..

Hameekk ko intan.. Puas hati?? Hahahaha..
Tersenyum sendiri.. Hik3..

Family die baikk.. Alhamdulillah.. Aku buat pilihan yg betul.. In shaa Allah..

Aku suka suasana family dia.. Ayah dia garang.. Atut ittew taw.. Tp penyayang... Hehehe..

Dah first step kitorg melangkah.. Lepas tu ape?? Jumpe parents aku la plakk.. Hahaha..

So, jumpe ibu n ayh xde la special sgt.. Tapi ayah n ibu layan die cukup istimewa.. Almaklum lahh.. Nk dpt menantu konon nya.. 

Hehehe.. Ibu n ayh pon tny jgk macam2.. Die?? Jawab je laa..hahaha.. Satu tanya satu jwab.. Hehehe....

Alhamdulillah..  31hb.. I'm in relationship with him.. Hahahahaha.. Adoii...

Dah ade pasangan ni.. 360° hidup aku berubah... Dulu malas2 skrg rajin dah sket.. Hehe.. Solat, Alhamdulillahh.. Masih sama.. Hahaha.. Diri pun terasa dilindungi, disayangi..

Berbeza sgt.. Dulu bujang.. Tp b4 ni try to having somebody😜.. Tp TAK SEINDAH DIA.😍😘

Well that my full story about him..
Nampak kelihatan terdesak, tapi sebenarnya tak de la terdesak mana.. Aku cuma perlukan seseorg.. Yg nak tampung hati yg lemah nih..

Sebenarnya, boleh je hidup sendiri..tanpa mencari.. Hanya menanti jodoh.. Tetapi.. Sekurang2nya kita mencuba yg terbaik..
Mungkin akan ada lubang2 kecil yg bocor.. Tp apa guna berdua klu tidak berusaha untuk menampalnya...

In shaa Allah.. Perancangan tu dah ada.. Tp xtahu bilaa.. Follow the flow.. Kite tgk je lah nnt..

Akhir kata,

Awak yg bernama Abdul Mu'ti, sy syg awk..
Terima kasih sudi hadir dlm hidup ini..
Terima kasih bersabar dgn kerenah saya..
Terima kasih sudi menerima diri ini dgn ikhlas.
Jujur sy katakan, bersama dgn awk, sy selesa, sy tenang, dan dapat muhasabah diri..

Setiap orang ada buruk baiknya..
In shaa Allah, kekurangan diri awak sy akan cover.. N kekurangan diri sy awk cover..

Pasangkan niat kerana Allah.. In shaa Allah..
Semoga hubungan ini yg baru disiram dgn setia dan kejujuran, akan menjadi pokok yg teguh... Kita doa sama2 yea..

Aminnn.. In shaa Allah....

Tuesday, January 10, 2017

Pembuka 2017

Bismillahirahmanirrahim..

Assalamualaikum semuaa.. Cewahh.. Mcm ade je org baca.. Hahaha..

Oke lets start for the first Jan 2017...

Aku da stat berbunga bunga.. Hehe..
Kenapa?? Alhamdulillahh.. Aku da jumpa somebody.. Setelah meredah hutan, 🐆 gua,🐒 lautan, 🐳🌊🐋🐟 naik kete, 🚗✈⛵naik kapal terbang ... Last n finally.. I found him.. 🎊🎉 In shaa Allah.. He's the one..

Okehh.. Cite die agak keterlaluan.. Hahaha.. Ibarat perigi mencari timba..
Korang byangkan perigiselama ni stayy jee.. Sekarang ni dah ada kaki.. 😨😨😨😨😱😱

Hahahaha..

Post yang lepas2 dulu.. Banyak aku cite pasal jodoh.. Jodohh.. Haha.. Well, Allah itu maha mendengar.. Sekurang2 nya aku mencari.. N mencubaa jd yg terbaik.. In shaa Allah.. Usaha tu penting... Dah dapat, jaga.. N tawakal.. Allah tak kejam..
Alhamdulillah.. Habis part tazkirah.. Hihi..

Aku nk cite.. Cara aku kenal.. Aku knal ngn die by tenet.. Tenet..tenet..tenet..tenenenett.. Tenenenet... Ehh.. Jam loceng plakk..haha.. Ok sambung.. Aku sambut salam hai dari dia..🙌🙌🙋 Hai Si baju merah.. Time tu gmbr aku pun bju merah.. Haha..😂 Bermula lah kesengalan intan rohaidaa.. Tuu diaaaa... 😇😳hehehe..

Pastu kenal2.. Standard la klu bru kenal.. Tny macam dalam biodata dulu2.. 📒📓📝
Hehehe.. Hastag #terkenangzamandulu.. Haha..

Tanya2 mcm2..sampai la tanya soal hati.. Masuk bab ni.. Aku jadi serius.. Aku ckp kt SiBajuMerah.. " awk nak kenal n kawan ngn saya.. Jmpe parents saya dulu" hehe..
Tapi sebenarnya, aku tak percaya pon die tu bujang ataw takk.. Haha.. Sbb da byk kli kene tipu.. Konon kate bujang.. Rupa da kawen.. Tak senonoh betul.. Haha.. 😒😒😟

Nak jadi kan cerita.. Die cakap.. "Okey.. Klu awk xpercaya.. Dtg umah sy.. Tny ngn parents sy.. Sy bujang @ takk.."
Terkejut jgkk.. Tp okai aku buat.. Hahahaha.. 🙌😜😍😳😇😇

Tapi... Tapi.. Sebelum semua tu terjadi, kitorg set time... Untuk jmpa dulu.. Tgok dulu.. Berkenan atau tak.. Sudi ke tidakk..
Konon die kataa aku lari.. Hahaha.. Kemon laaa... Aku ni profesional laa.. Xmain laa lari2.. Penat.. Hahaha..😅😁

Alhamdulillah.. Badan cukup sifat.. Tangan kaki suma adaa.. Hok tuu pass.. Next.. Tgk cara die bercakap.. Eiiii.. Pemaluu rupanya.. Hehe.. Lagi aku suka.. Hahaha.. Pandang tunduk3... Hahaha.. Comel je...
Hehehe.. Oke boleh terima.. Hehe..

Aku ckp " so, sy tak lari kann??😊"
Dia membalas " mmg laa.. Awk lapar.. Makan la dulu..tu yg tak lari 😄😅"
Chaitt.. Not bad aahhh... Hahahaha.. Tp klaka.. Hehehe..

Lepass 1st step our introduction.. Kenal, jumpa... Lepas tu apa?? Aipppp.. Belomm in-relationship lagi., next step... Jumpa Parents..

Macam ne tuu?? Hahaha..

Tuesday, August 2, 2016

Surat Buat Aleeya iii

Salam Mesra Anak Ibu

NurZaraAleeya,

Hai sayang.. awk dah tiga tahun dah..

Alhamdulillah, semakin membesar semakin mengenali Ibu angkat awk..

Well, Aleeya membesar dgn penuh kasih sayang kan....

Banyak plak mulut.. potpet2.. hahaha.. Umie pon xleh kasi chan nk beborak tu ngn ibu intan.. kiki.. mmg kiut laa.. Alhamdulillah, memberikan ibu merasai mempunyai ank, walaupun sekadar anak angkat..

Ibu syg aleeya.. harap awk membesar dengan sihat.. tak sabar tengok awk sekolah plak

hehehe... jgn lupa jaga diri baik2 yea..

Ibu off dulu.. banyak kerja nak kene buat..

mcm biasa, ibu doakan ibu yea,, nk kawen.. hahahhaha.. gatai crik ayh kaann...

hoho..

salam sayang buat Aleeya,

Ibu intan_ieyda89


Sunday, July 10, 2016

BAHAGIA

Hari ini, 10/7/2016

satu perkara yang membahagiakan aku?? aku dapat semula orang2 yang aku sayang.. Aku grab semua..

Kelihatannya agak rakus, tapi aku dapat.. yesss... 

Sebelum ni, mereka pergi kerana dia.. namun setelah dia pergi, mereka hadir kembali..

Well, kisah aku belum berakhir.. ia baru bermula.. 

Selamat datang Intan.. selamat masuk ke dunia yang penuh onak duri.. yang penuh drama, dan penuh dengan kepura-puraan..

Nasihatkan diri aku sendiri, berhati2 dengan semua orang.. Tak semua suka melihat kita senang.. 
Namun tak semua juga suka melihat kita susah.. pandai pilih kawan yang betul ikhlas..

Teman?? Cukuplah.. 

Terasa dipermainkan.. andai benar jujur, rasa nya tidak terbentuk kasih sayang pengharapan.. 
Cuma terbina kasih sayang sahabat.. mungkin aku salah, mungkin dia salah..
Hanya Allah yang tahu.. biarlah.. perancangan Allah lagi hebat.. Aku pasrah..

Hari Raya... 

Alhamdulillah.. 27thun... masih menyambut raya.. dan mampu memberi kanak2 duit raya.. tak terduga, namun rezeki itu milik Allah.. Alhamdulillah... 

Raya- raya jugakkk...kerja masih terbayang,,, huhu.. nak tak nak, kene on kan mood kerja.. 

well nnt hupdate lagi.. kite lanjee gmbar raya kita sekeping yeaa... 









salam raya, salam ikhlas,

Intan@ieyda 2016


Surat buat Aleeya (2)

Assalamualaikum syg..

hai.. Alhamdulillah.. kamu semakin membersar.. dah setahun jew.. Alhamdulillah.. ibu dapat melihat aleeya membesar.. jarang berjumpa, namun, byk perkembangan yang ibu dgr dari umi awk.. 

keletah awk selalu buat ibu rindu nk jumpe,, ada sekali tu, awak anta voice note kat ibu.. gile cumil.. hehehe..atototo tiyapaakk.. hadui.. xtahan gelak..

semoga aleeya happy selalu k.. ibu kt sini, sentiasa doakan yang terbaik.. 
semoga membersar dengan baik, dan bijak... 

ingat! 
jgn melawan ckp umi n abi.. sayangi mereka k.. dgr cakap..

walaupun kita jarang jumpa, ibu harap, aleeya akan kenal ibu.. 

ibu selalu rindu kamu...

#muahh ciked

Ibu intan_ieyda2015

Salam 2016

Bismillahirrahmanirrahim..

hye semua.. hehehe.. lama gila xmuncul dlam blog nih

apa kabar?? Saya?? sentiasa sehat.. seperti yang dulu.. masih single

well, byk post pasal kawen kat FB jew...

nak kawen, tp calon xdak, dwet kt bank pun tinggal 10ringgit.. canne tuhh??

hope semua sihat..

Nak stat memblog semula...

well, nantikan aku dibatasan rindu.. cewwaahhh kau intan..

hehehehe.. just nak cite, Alhamdulillah, aku melangkah ketempat kerja yang lebih baik.. bkan lah yang dulu xbaik, yang sekarang lagi baikk bohh..

hehehe.. nnt2 aku p cari lagi bestt.. sabaq sat naaaa...

Well cukup sampia sini dulu.. tgh mood raya lagi nihh.. tp da masukk mood kerjaa...

tender besar tengah on going.. da macam dlm drama kan.. main tender2.. dulu xpaham sgt.. sekarang paham dahh.. dan sangat penat nak merealisasi kan TENDER tersebut,,

Apa2 pun Tan, ko rilexx, ko tenang... jangan terlalu fikir mendalam yea.. sabarr.. tabah.. Allah tengah mengira jumlah keikhlasan kita..

Semoga aku tabah..

Doakan yaaaa....

Insan yang semakin lemah,
Intan ieyda

Wednesday, March 12, 2014

Wedding Family Arrangement

Hai.. Haaa-chomm!! Alhamdulillah..

fuhh.. berhabuk blog sy.. hehehe..

Salam mesra untuk semua.. hai! hey! hye! huii~! uit!~

Pernah dengar kan?? Family arrangement?? haaa... byk dah cite2 muvie2 novel2 yang ditayangkan berkisarkan family arrangement..

hehehe.. semuanya cukup indah.. sangat indah. kite pun duk layan je kan.. yg paling top dulu..
hermm.. Vanilla Coklat.. wahh.. suwett sgt.. hehehee.. then, diorg upgrade sikit ceritanya..
Jodoh itu milik kita, yang kisahnyaa, dasarnya family arrangement, lain plak jadiknya.. Abgnye yg kawin.. haha.. then tetap famlily yang aturkan.. hak3..

lagi?? cite ni yang tengah meletop sekarang.. Projek Memikat Suami.. haaa.. yang totally family arrangement.. hehehe.. dan juga tetap bahagia..

||perghhh!! ko intan!! kemain lagi.. hahaha... novel popular listed.. muhahaha...||

oke la.. kite tak lari tajuk lagi kan?? Wedding Family arrangement..

bercinta selepas berkahwin.. xdisangkal lagi sangat2 bahagia, kerana kita hidup dibawah doa orang tua.. Alhamdulillah.. dan akan ada pergaduhan antara mereka.. kerana??
kerana itu lah proses penerimaan antara satu sama lain.. indah kan?

sebok cite pasal orang ko nih intan... ko bile nak kawen??
hahahaa.. aku? hurmm... da pernah gagal sekali.. sedihh wooo..
ok nanges.. huk3~ aduhai... tak tahu mana salah nya... tak tahu mane silapnya, cinta ku dipermainkan... kenapa?? aku xpernah curang.. (ok muntah japp) hehehehe..
hurm.. pikir punyer pikir... okeh.. determined!! FAMILY ARRANGEMENT!! hahahaha...

hurmm.. korang rase?? ahhahahaha.. penat laa.. duk cari2.. still xdak yg lekat.. kene mandi bunge nih..
ngeh3~ umur pun da meningkat.. wahh gituu... hahahaha

Amalan pun xcukup... nk kawen.. wet pun baru ade RM200 lam ASB gatai pikir pasal kawen.. apedaaa..
hahahahah.... Yang lagi best... TANGGUNGJAWAB ko pun xbuat.. acamner nk kawen???
debishh2!!~ tumbuk muke sendiri.. bangun la intan oi!! hahahahaha

so, biaq la ibu carikan.. hehehehe... lagi pun, aku yakin.. Jodoh itu pasti datang.. wahh!~ matang gile ko.. kah3~ (debish3!! tumbuk lagi)

kawen!!~ kawen!~ kawen... mungkin belum tiba masanya lagi aku berkahwin.. ehehehehhe... takut keciwa plaks.. tp da bersedia da nih... hahahaha.. (nmpk gatai disitu??) debish!! sakitnye!! sape pukul aku nih woii?!! hahahaha ||ok sakit jiwa - jgn kawan ngn aku weyh!|| ngeh3~!

kadang- kadang kecewa hadir dijiwa.. kenapa bukan dirinya untuk kita,, klu bukan, kenapa harus bertemu??
pernah kita pikir, dia adalah pilihan terbaik dari Allah untuk kita? Allah itu maha penyayang.. andai dapat yang baik Alhamdulillah.. andai dpt yang kurang sikit tu, xbermakna Allah tak sayang.. Allah memberi ujian bagi kat kita.. yang tu lagi Allah sayang.. Allah memberikan yang lebih baik dari yang sekarang...

bukan lah bermakna aku tidak mahu mencari, lebih baik serahkan pada Allah.. kita dah cuba yang terbaik... Jodoh itu rahsia Allah.. sehebat mana kita merancang, seutuh mana kita menunggu... kalau bukan untuk kita tetap bukan untuk kita... bersabarlah duhai hati..


yakinlah dengan Allah.. :) 
Semoga aku juga dipertemukan dengan seseorang yang boleh membuatkan aku tersenyum disampingnya, selalu disisinya, dan sentiasa bahagia didalam hatinya.. Aminnn... mudah2 an.. so, sekarang inih... 
ibu!! carikkan tuk Eda.. pliss!!hahahaha.. 
oke2.. serius.. ibu, doakan ankmu mendapat seorang yang boleh menjaga ankmu, sepertimana ibu menjaga eda.. amin.. hehehhee.. i loike~ ngeeeee... 

untuk awak... sy rindu kan awak.. sangat.. andai hubungan kita ini menjadi suami isteri, saya terima.. 
sy sentiasa mendoakan kita berdua bersatuuuu... (lagu forteen) hehehe.. 
aku dah usaha, so, masih berdoa dan akhirnya aku berserah kepadaNya... 

last word... ehem2!! psstt!! awak!! awak!! awak dengar getaran hati saya.. kita pasti berjumpa lagi.. 














seseorang yang ingin disanyangi,
intan @ ieyda

[||betol2 dah lari tajuk "family arrangement||] muhahahaha... doakan aku weyh korang2!! ngeeeee... ok bai...
thanks :)



da molek pengantin suap aku makan.. hehehe.. pasni kawen la tuhh..hhahahaha...