About Me

My photo
"satu kehidupan itu mempunyai banyak corak, pelbagai bentuk,dam macam2 jenis" -itu lah hidup-

Wednesday, May 17, 2017

Kisah Aku dan Dia (Majlis Pertunangan Intan+Mu'ti)

Haiiiiiiiii...
Hehe.. Lama xupdate.. Well, hari tu berbizi dengan en tunang.. Hahaha..
Alhamdulillah.. Tanggal 31hb Apr 2017.. Aku bertunang.. 
Cantik kan perjalanan Allah?? Kalau dulu susah sgt nk dapatkan seseorg tu.. Tapi yang ni.. Kita usaha, yang lain Allah yg uruskan.. 
Okeyh.. Cerita pasal merisik+tunang aku..
Kalau mula2 dulu aku gamble je dtg umah mak ayah die.. Skrg pun masih menggunakan cara gamble - an yg sama... Fmly die je yg datang.. Haha.. Pastu mcm tak berbincang apa2 pun.. Taw2 suruh keluar bilikk.. 
Ko taw x.. Ape rasa time tu.. Tak nak keluar bilik taw.. Cuak, seram ketar sume ade.. Hahaha.. Sbb baru siap mekap tetibe panggil keluar bilik.. Hehe..
Alhamdulillah.. Semua setuju dgn perancangan aku n mu'ti.. Diorg permudahkan lagi.. Syukur sgt pd Allah.. Kerana dipermudahkan semua urusan majlis aku.. Walaupun simple but its nice.. Hehe..
Cantik dan menarik ko memang deboomm..
Siap sarung cincin.. Dah poksedara sume nk tengok Tunang .. Ahh sudahhh..
Die ckp tak nak masuk langsungg.. Hehe..
Tapi, kasih sayang dia membatasi segalanya.. He love me a lots.. So, die pon datang la jugak kt umah aku hri tu... Hihihi.. Terima kasih syg..
 Dahhh... Satu hal pulakk.. Aku yang nebes gilee..  yelaa.. Die datang.. Pastu tercegatt jee.. Serba salah laaa Cik Tunang nih haa.. Hehehe..  malu kittew taww.. Hahaha..
( blah ar ko tan - pang skali)
Oke.. Itu je la nk cerita.. Aku dah pun bertunang.. Status single yg di warwarkan dulu, telah pun berganti.. Waahhh.. Gituuu .. Yayyy..
Kepada En Tunang,
Abg, syg sayang kan Abg..
Terima kasih kerana betul2 seriuos dengan syg..
Terima kasih, sbb meyakinkan hati syg, jiwa syg bahawa, abg mmg sygkan Syg..
Tiada bahasa yg mampu diungkapan..tiada kata yg bisa meluahkan..
Yang Syg percaya kan abg..
Yang Abg sygkan Syg
Yang Abg cintakan Syg..
Abg dah buktikan..
Terima kasih.. Terima kasih hadir dlm hati syg.. ianya cukup indah buat syg.. Terima kasih menerima syg seadanya.. Terima kasih masih bersabar dgn kerenah gila syg..
Well, kita menghitung hari.. Mengira bulan, untuk disatukan.. Semoga impian kita tercapai..
Member aku pesan - cabaran tunang ni bertahanlahh.. InshaaAllah.
Doakan kami.. (Intan + Mu'ti)
In shaa Allah.. Bulan 2 tahun 2018..
Pencari Cinta,
Intan-ieyda

Wednesday, April 12, 2017

Kisah aku dan dia.. Ep3

Assalamualaikum..
Hai.. Update utk kisah aku dan dia.. Alhamdulillah.. Good prosessing.. Makin rapat.. Sebab apa?? Aku nak tunang dah weyhhh.. Yayyy.. Wehoo..
So, skrg ni tgh ber bizian buat hantaran.. Muhehehe..
Aku masih xpercaya.. Sape2 leh tolong lempang aku x.. Haha.. 
Sebab payah sgt nak percaya ni.. Ade jgk org yg sanggup nk hidup ngn aku.. Kah3.. 
Well intan.. Be a good gurl kay.. Hahha.. Dada berdupdap..
Ni baru betul koboi..  Kenal ko main redahh.. Pastu tunang ni pon.. Main pick tarikh taw..
Konon nk bincang tarikh wat formal bagai.. Chaittt.. Wasap je haaa..
"Abg, kite tunang 1 mei.. Oke x,? "
"Syg, kakngah mtak 30apr.. Boleh?? "
Tgok tuu.. Main amik je kan tarikh2 ni..
Bermula la hidup aku kucar kacir nk siapkan hantaran tunang...
Intan.. Chaiyookk.. Hahaha..

Thursday, January 12, 2017

Episode 2.. Kisah aku 2017

Huii.. Hehehe... Haaaa..

Assalamualaikum semuaa.. Hahahaha.. Aritu aku ade cite kaann.. Pasal SibajuMerah.. Hahaha.. Ni kesah sambungan die.. Hik3.😘😊😜

Oke..sampai mana tadi?? Ohh.. Jumpa parents.. Terngiang2 kata2 diaa.. Klu tak percaya datang rumahh.. Waaahh.. First time ade org ajak dtg uma bertanya pasal die.. Hehe.. Oke.. Minah berjubah kelabu ni punn tebalkan mukaa..

Dia kol.. Then tanya, "Awak betul ke nk jumpa mak ayh saya ni?? Masuk laa.. "

Time tuu... Jantung, hati dan otak da tak bekerjasama.. Masing2 gadoo..hahaha.. Hati kata PERGI LA INTAN, BARU KO BOLEH PERCAYA DIE JUJUR @ TAKK..
Jantung cakap, PENATLA DEGUP LAJU GILOO.. PERGI @ TAKK, JGN BUAT AKU PENAT LEHH TAKK??
Otak berkata, TAK PAYAH LA PERGI, WAT MALU JEE.. KANG APE PARENTS DIE PIKIR.. ADUIIIHHH...

Namun, badan ni bergerak sendiri.. Seolah2 digerakkan sendiri oleh kehendakNya..

Hati ini milik Allah..
Allah permudahkan urusan aku.. So, aku ikut kata hati.. Aku disambut senyuman manis oleh mak dia.. Assalamualaikum makcik.. 😊

Hehehe.. Yess da jumpe mak die.. Sbnarnye saya nk jadik menantu makcik.. Hik3.. Oppss.. Hahaha.. Dalam hati jee..

Borak2 ngn mak dia... Ngn ayah dia.. Hehe.. Oke laa.. Tp ni first time aku wat keje gilaa..
Nak kompem kan sgt kan..
"Makcik, intan nak tny, Mu'ti ni bujang lagi ke? Just nk kompem kan je.."

Mak die jawab, "mu'ti kami ni bujang lagi"..

Hameekk ko intan.. Puas hati?? Hahahaha..
Tersenyum sendiri.. Hik3..

Family die baikk.. Alhamdulillah.. Aku buat pilihan yg betul.. In shaa Allah..

Aku suka suasana family dia.. Ayah dia garang.. Atut ittew taw.. Tp penyayang... Hehehe..

Dah first step kitorg melangkah.. Lepas tu ape?? Jumpe parents aku la plakk.. Hahaha..

So, jumpe ibu n ayh xde la special sgt.. Tapi ayah n ibu layan die cukup istimewa.. Almaklum lahh.. Nk dpt menantu konon nya.. 

Hehehe.. Ibu n ayh pon tny jgk macam2.. Die?? Jawab je laa..hahaha.. Satu tanya satu jwab.. Hehehe....

Alhamdulillah..  31hb.. I'm in relationship with him.. Hahahahaha.. Adoii...

Dah ade pasangan ni.. 360° hidup aku berubah... Dulu malas2 skrg rajin dah sket.. Hehe.. Solat, Alhamdulillahh.. Masih sama.. Hahaha.. Diri pun terasa dilindungi, disayangi..

Berbeza sgt.. Dulu bujang.. Tp b4 ni try to having somebody😜.. Tp TAK SEINDAH DIA.😍😘

Well that my full story about him..
Nampak kelihatan terdesak, tapi sebenarnya tak de la terdesak mana.. Aku cuma perlukan seseorg.. Yg nak tampung hati yg lemah nih..

Sebenarnya, boleh je hidup sendiri..tanpa mencari.. Hanya menanti jodoh.. Tetapi.. Sekurang2nya kita mencuba yg terbaik..
Mungkin akan ada lubang2 kecil yg bocor.. Tp apa guna berdua klu tidak berusaha untuk menampalnya...

In shaa Allah.. Perancangan tu dah ada.. Tp xtahu bilaa.. Follow the flow.. Kite tgk je lah nnt..

Akhir kata,

Awak yg bernama Abdul Mu'ti, sy syg awk..
Terima kasih sudi hadir dlm hidup ini..
Terima kasih bersabar dgn kerenah saya..
Terima kasih sudi menerima diri ini dgn ikhlas.
Jujur sy katakan, bersama dgn awk, sy selesa, sy tenang, dan dapat muhasabah diri..

Setiap orang ada buruk baiknya..
In shaa Allah, kekurangan diri awak sy akan cover.. N kekurangan diri sy awk cover..

Pasangkan niat kerana Allah.. In shaa Allah..
Semoga hubungan ini yg baru disiram dgn setia dan kejujuran, akan menjadi pokok yg teguh... Kita doa sama2 yea..

Aminnn.. In shaa Allah....

Tuesday, January 10, 2017

Pembuka 2017

Bismillahirahmanirrahim..

Assalamualaikum semuaa.. Cewahh.. Mcm ade je org baca.. Hahaha..

Oke lets start for the first Jan 2017...

Aku da stat berbunga bunga.. Hehe..
Kenapa?? Alhamdulillahh.. Aku da jumpa somebody.. Setelah meredah hutan, 🐆 gua,🐒 lautan, 🐳🌊🐋🐟 naik kete, 🚗✈⛵naik kapal terbang ... Last n finally.. I found him.. 🎊🎉 In shaa Allah.. He's the one..

Okehh.. Cite die agak keterlaluan.. Hahaha.. Ibarat perigi mencari timba..
Korang byangkan perigiselama ni stayy jee.. Sekarang ni dah ada kaki.. 😨😨😨😨😱😱

Hahahaha..

Post yang lepas2 dulu.. Banyak aku cite pasal jodoh.. Jodohh.. Haha.. Well, Allah itu maha mendengar.. Sekurang2 nya aku mencari.. N mencubaa jd yg terbaik.. In shaa Allah.. Usaha tu penting... Dah dapat, jaga.. N tawakal.. Allah tak kejam..
Alhamdulillah.. Habis part tazkirah.. Hihi..

Aku nk cite.. Cara aku kenal.. Aku knal ngn die by tenet.. Tenet..tenet..tenet..tenenenett.. Tenenenet... Ehh.. Jam loceng plakk..haha.. Ok sambung.. Aku sambut salam hai dari dia..🙌🙌🙋 Hai Si baju merah.. Time tu gmbr aku pun bju merah.. Haha..😂 Bermula lah kesengalan intan rohaidaa.. Tuu diaaaa... 😇😳hehehe..

Pastu kenal2.. Standard la klu bru kenal.. Tny macam dalam biodata dulu2.. 📒📓📝
Hehehe.. Hastag #terkenangzamandulu.. Haha..

Tanya2 mcm2..sampai la tanya soal hati.. Masuk bab ni.. Aku jadi serius.. Aku ckp kt SiBajuMerah.. " awk nak kenal n kawan ngn saya.. Jmpe parents saya dulu" hehe..
Tapi sebenarnya, aku tak percaya pon die tu bujang ataw takk.. Haha.. Sbb da byk kli kene tipu.. Konon kate bujang.. Rupa da kawen.. Tak senonoh betul.. Haha.. 😒😒😟

Nak jadi kan cerita.. Die cakap.. "Okey.. Klu awk xpercaya.. Dtg umah sy.. Tny ngn parents sy.. Sy bujang @ takk.."
Terkejut jgkk.. Tp okai aku buat.. Hahahaha.. 🙌😜😍😳😇😇

Tapi... Tapi.. Sebelum semua tu terjadi, kitorg set time... Untuk jmpa dulu.. Tgok dulu.. Berkenan atau tak.. Sudi ke tidakk..
Konon die kataa aku lari.. Hahaha.. Kemon laaa... Aku ni profesional laa.. Xmain laa lari2.. Penat.. Hahaha..😅😁

Alhamdulillah.. Badan cukup sifat.. Tangan kaki suma adaa.. Hok tuu pass.. Next.. Tgk cara die bercakap.. Eiiii.. Pemaluu rupanya.. Hehe.. Lagi aku suka.. Hahaha.. Pandang tunduk3... Hahaha.. Comel je...
Hehehe.. Oke boleh terima.. Hehe..

Aku ckp " so, sy tak lari kann??😊"
Dia membalas " mmg laa.. Awk lapar.. Makan la dulu..tu yg tak lari 😄😅"
Chaitt.. Not bad aahhh... Hahahaha.. Tp klaka.. Hehehe..

Lepass 1st step our introduction.. Kenal, jumpa... Lepas tu apa?? Aipppp.. Belomm in-relationship lagi., next step... Jumpa Parents..

Macam ne tuu?? Hahaha..